Búvárkodás
BALI  MISZTIKUMA  MAGYARUL

Búvárkodás (Kód: K12)

A kezdő, vagy első merülősöknek a DSD (Discovery Scuba Diving) nevű merülés ajánlott, amely kezdődik egy elméleti oktatással, majd pedig 1 nap 2x-i merüléssel folytatódik, 1-1,5 órás pihenővel a két merülés között.

Árban:

-2 merülés

-elméleti oktatás

-angolul/németül/spanyolul beszélő dive instructor

-felszerelés

-kávé, tea, víz

*retúr transzfer a merülőhelyekre plusz költség


Kedvelt merülőhelyek Balin

Tulamben, búvárfalu partközeli hajóronccsal

Tulamben egy kis falu Bali turisztikailag kevésbé érintett északkeleti oldalán. A falucska egy kis öböl köré épült. A lakosok halászatból éltek egészen addig, amíg a búvárok felfedezték Bali egyetlen komolyabb és így híressé vált hajóroncsát, a U.S.A.T. Libertyt. A 80-as évektől Tulamben egyre forgalmasabb hellyé vált, mostanság már naponta több tucat búrár lepi el a partot, hogy merülhessen a kiváló látási viszonyokat kínáló vízben. A falu sem akart ebből az üzletből kimaradni. A kisebb vállalkozások mellett (autóbérlés, vegyesbolt, étterem, pénzváltó), egy teljesen egyedi ötlet tulajdonosa a közösség: létrehozták a Tulambeni Búvársegítók Klubját. Ez a szervezet szállítja és tisztítja a trópusi nap alatt elkényelmesedett nyugati búvárok felszerelését. Természetesen megfelelő javadalmazás ellenében.

Tulamben az a hely, amit szinte minden Balira érkező búvár meglátogat. Az egyik ok az öböl egészen különleges élővilága, ami a lávahomoknak, továbbá annak köszönhető, hogy az öbölt nem lepték el teljesen a korallok. A változatos életkörülmények miatt így aztán nagyon sok faj meg tudott telepedni viszonylag kis helyen. Egyes szakértők szerint közel 1.400 fajta élőlény él itt. Közvetlenül a Tauch Terminal Resort Tulamben előtt gyönyörű korall liget található. Az öböl túlsó oldalán pedig ott van a Drop Off, ami egy meredek fal a vízben.

A másik ok, ami miatt a búvárok kedvelik Tulambent, a Liberty roncs. A Liberty az első világháború előtt készült. Teherhajó volt, de a második világháború alatt két ágyúval szerelték fel. 1942 január 11-én, kora reggel érte el végzete. A Lombok szorosban Ausztrália felől hajózott a Fülöp-szigetek felé kötelékben, hogy a szövetséges erőknek felszerelést vigyen. Reggel 4:15-kor egy japán tengeralattjáró megtorpedózta. Komoly találatot kapott, de nem süllyedt el. Két másik szállítóhajó elkezdte ugyan vontatni Singaraja felé, de túl mélyre süllyedt, ezért Tulamben partjainál sorsára hagyták.

A II. világháborúban elsűllyedt, több mint 100 méter hosszú Liberty roncsa a partról is merülhető -- helyenként kísérteties hangulat fogadja a búvárokat

Itt aztán több mint 20 évet feküdt partravetett halként, amikor 1963 március 17-én a Gunung Agung kitört. Ez volt Bali történelmének egyik legnagyobb katasztrófája. Becslések szerint kétezer ember lelte halálát a vulkán kitörése során, és több százezren maradtak otthon és fedél nélkül. A roncsot a láva és a légnyomás (vagy talán a hullámzás és a szökőár) a vízbe sodorta.

A roncs a partról merülhető, ideális mélységben fekszik, 5 és 30 méter között, kb. 20 méterre a parttól, azzal párhuzamosan. Maga a roncs több mint száz méter hosszú, és oldalára dőlve fekszik a tengerfenéken, a fedélzet a nyílt víz felé néz. A tengeri élet idővel megtelepedett a hajón, ma már rengeteg különböző víz alatti élőlény vette birtokába. Lenyűgöző hely.


Kubu, Boga roncsa

Egy másik egy olyan roncsot szeretnék bemutatni, amely csak azért "jött létre", hogy konkurenciája lehessen a közelében található híres történelmi hajóroncsnak, azaz elsüllyesztésének egyetlen célja, hogy turistacsalogató látványosság legyen. Járjuk tehát körbe Indonézia gyöngyszemén található friss hajóroncsot, a Boga roncsát.

Egy kis történelem: A hajót 1952-ben építették meg Hollandiában. A kis méretű, mintegy 45 méter hosszú addigra elavult teherhajót a 2000-es évek végén vásárolta meg Bali észak-keleti részén található Relax Bali Hotel tulajdonosi köre a parti őrségtől, hogy felpezsdítse ezen régió - a sziget többi részéhez képest kisebb - turisztikai életét. Az előkészített hajót 2012 szeptemberében Kubu településétől nem messze a part mellett süllyesztették el.

Az új, mesterséges zátonyként funkcionáló roncsot kimondatlanul is a kb. 30 km-re délre található, messze földön híres USAT Liberty hajóroncsának vetélytársának szánták. A Liberty élvezeti értékéből kicsit elvesz a tény, hogy a roncs oly mértékben sérült már (torpedótalálat, sok év a sós vízben plusz egy vulkánkitörés), hogy eléggé darabjaira hullott, ezzel szemben az "új" roncs teljesen egyben van.

A Boga roncsa 50 méterre fekszik egy lejtőn a parttól kb. 50 méterre. Legmagasabb pontja 13 méter mélyen található, a tat viszont 33 méter mélyen pihen a köves, sziklás aljzaton. A látótávolság a szokásos kiváló minősítést is kaphat, lévén gyakran 20 méteres is lehet. Mivel gyakorlatilag nincs semmilyen komoly áramlás és a víz hőmérséklete is sokszor meghaladja a 26 fokot, így a kezdőtől a profi búvárig mindenkinek szép emléket szerezhet ez a kirándulás.


Jemeluk öböl-fal, Amed

A sziget észak- keleti csücskének egy kis ékszerdoboza Amed. A település mára már igazán ismertté vált a turisták körében.

A falu kész a vendégek fogadására, nagyon sok kis, hangulatos szálloda és étterem van itt, de fellelhető a luxus is. Izgalmas látnivaló a tengerfenékre süllyedt japán halászhajó, amelyet már teljesen benőttek a korallok, és sokféle színes halnak ad otthont. A hajóhoz nem kell palackkal merülni, kb. 10 méterre van a parttól egy árokszerű mélyedésben, így sznorkelezés közben is szuperül lehet látni.

Egyszerű, de nagyszerű merülés laza áramlásban egy színes fal mellett. Egy nagyobb letörés felett is elsodródunk, ahol gyakran egy- egy teknőc szórakoztat bennünket tereprendezési tevékenységével:) Néhány komolyabb méretű sügér is felbukkan időnként. Csikóhal, szinpompás csigák a makro szerelmeseinek, egyszóval teljes a paletta.


Bunutan fal, Amed

Igazi nézegetős, bogarászós hely. Az amedi bázisok kedvenc házi merülőhelye, ahova jukungok (helyi búvárhajók) hozzák ki a búvárokat. Már maga ez a kihajózás is szuper élmény, a víz alatt pedig erős áramlásban egy szép korallfal előtt sodródunk gyönyörködve a sok látnivalóban. Blue ribbon eel a sekély homokpadon, később egy kisebb eel garden, útközben akár hatalmas barrakudába is botolhatunk. Gyorsvonat sebességű itt általában az áramlás, kellemesen lehet mozizni a fal előtt. A végén, ha elfogy a levegő, a jukungok felszednek a vízből.


Candidasa-Padangbai, trópusi tengerpart-hatalmas hajókikötő

A 2 falu kb. 10 perc autóútnyira található egymástól és mindkét hely kiválóan alkalmas a búvárkodásra. A kérdés csak az, mit szeretne a vendég, ugyanis a 2 helyszín olyannyira különbözik egymástól élővilág szempontjából, amennyire az csak lehetséges. Padang Bai méltán kapta meg a makro paradicsom címet, ahol mindennapos látványnak számítanak pl. a békahal, a ghost pipefish és az egyéb halnak nem kinéző faj, melyek láthatóan a kopár fekete homokos talajhoz ragaszkodnak.

Ezzel szemben Candidasa partjaitól nem messze a 3 jól látható szikla (Tepekong, Mimpang, Biaha) pompás alkalmat nyújt, ha valaki szeretne belekóstolni az ide-oda csapódó áramlatos merülésekbe, belesni szirti cápák barlangjába és úgy egylátalán hihetetlenül egészséges koralltömbökben gyönyörködni.


*a programok foglalásához minimum 2 fő szükséges!

Ajánlatkérésért, bővebb infóért írj nekünk:

oriannabalitours@gmail.com