Jáva-Ijen és Bromo vulkán
BALI  MISZTIKUMA  MAGYARUL

Ijen és Bromo vulkántúra Kelet-Jáván: 3 nap / 2 éj (Kód: S3)

Útiterv:

1.nap:

Privát autóval és helyi sofőrrel indulás Baliról a kora reggeli órákban (8 óra körül).

Elérkezvén Bali Észak-Nyugati pontjához a kikötőbe, komppal áthajózunk Jáva szigetére. (komp út kb. 30 perc).

Útközben pihenő és ebéd.

Megérkezés a délutáni órákban Banyuwangi-ba, Kelet-Jávára, szállás elfoglalása.

Vacsora, pihenés, felkészülés az éjszakai kelésre és az Ijen vulkán megmászására.

2.nap:

Éjjel 00:30-kor indulás a szállásról autóval az Ijen vulkántúra kiindulópontjához. (kb. 1 óra autóút).

Megérkezés az alaptáborba. A helyi túravezető ott fog várni, akivel megkezdődik az éjszakai vulkánmászás. A kráterperemig földes út vezet felfelé 4km-en keresztül. A kráterperemre kb. 2 óra alatt fel lehet érni kényelmes tempóban, 5-10 percenként meg-megállva az emelkedőn pár perces pihenőkkel.

A kráterperemre (2368m) érve már lehet látni az éjszakai sötétségben a kráterből fellövellő kék tüzet.

Hogy ezt közelebbről is megnézhessük, s láthassuk a bányászokat is munka közben, ahhoz le kell ereszkedni a kráterbe (2148m). Az út itt nagy figyelmet igényel, sziklás, meredek az ösvény, s itt már erőteljesen lehet érezni a kéngáz szúrós szagát is! Gázmaszk viselése itt már kötelező!

Útközben találkozhatunk bányászokkal, akik a kibányászott súlyos kéntömböket bambuszkosarakban cipelik fel a kráter peremére a vállukon.

Ahogy lassan kivilágosodik a felkelő Nappal, úgy válik láthatatlanná a kék tűz, viszont egyre inkább előbújik a sötétségből a türkizszínű, kénsavval teli krátertó. Mivel a tó vize mérgező, ezért véletlenül se jusson eszünkbe megmártózni benne!

Miután kigyönyörködtük és kifotóztuk magunkat, megkezdődik a leereszkedés, vissza az alaptáborba, ahová a délelőtti órákban érünk vissza.

Reggeli, kávé/tea után folytatjuk tovább utunkat a Bromo vulkánhoz, ahová a késő délutáni órákban érkezünk meg.

Útközben megállunk ebédelni.

Megérkezvén elfoglaljuk szállásunkat, majd pihenés, alvás.

3.nap:

Éjjel 2 órakor egy Jeep fog felvenni bennünket a szállásunkról és kis hegyi utakon elindulunk az egyik kilátóhoz Penanjakan-ra (2770m), ahonnan rálátunk a lábaink előtt heverő, tejfehér ködben úszó Bromo-Tengger-Semeru Nemzeti Parkra, magára a Bromo vulkánra (2329m), a mellette álló Batok vulkánra (2440m), s a háttérben csúcsosodó Semeru vulkánra (3676m -a legmagasabb vulkán Jáván-), mely kb. 20 percenként füstfelhőt lövel ki magából.

Innen megcsodáljuk a napfelkeltét, majd újra a Jeep-be pattanunk és elindulunk a Bromo vulkán trekking start pontjához.

A kráterhez 245 lépcsőn vezet fel az út, a vulkán oldalában.

Felérve bepillantást nyerhetünk a kráterbe, melyből szünet nélkül kénes füst száll fel.

Leereszkedés után a Jeep vissza szállít a szállásunkra, ahol elfogyasztjuk reggelinket, majd visszaindulunk autóval Balira.

A késő esti órákban érünk vissza Balira.


Részvételi díj: 350 USD/fő (minimum 2 fő foglalása)


Ár tartalmazza:

-privát autó sofőrrel Baliról Jávára és vissza

-benzin, parkolási jegyek

-retúr kompjegy

-szállások

-reggeli, ebéd, vacsora, kávé, tea, ásványvíz

-belépők az Ijen vulkánhoz és a Bromo-Tengger-Semeru Nemzeti Parkba

-helyi, angolul beszélő trekking guide az Ijen vulkántúra alatt

-retúr Jeep túra a Penanjakan kilátóhoz és a Bromo trekking start pontjához

-szervezési díj

Ár nem tartalmazza:

-hálapénz a hegymászó túravezetőnek

-egyéb személyes kiadások


*FONTOS TUDNI!

Ijen vulkán:

Az Ijen egy mai napig aktív vulkán s a Kelet-Jáván található sztratovulkánok csoportjához tartozik. Legmagasabb pontja 2368m, kráterében pedig egy 1km széles, türkizkék színű, kénsavval teli krátertó fekszik békésen (2148m), melyet a világ legmérgezőbb krátertavaként tartanak számon. A kráterben továbbá kénbányászat is folyik.

Az Ijen vulkán tartogat még egy rendkívüli élményt a hegymászóknak, mégpedig a hires "kék tüzet", melyet csak éjszaka lehet látni a kráterben, a vulkán oldalában. A kék tűz, vagy kék láng nem más, mint a kénsav gáz, mely a vulkán repedésein keresztül utat tör magának a felszínre, s a levegővel érintkezve meggyullad, lángjai pedig akár 5 méter magasra is csaphatnak. A gázból folyékony kén csapódik le, ezért úgy tűnhet, mintha kék láva folyna végig a vulkán oldalán.

*A bányában dolgozó munkásokról:

A tó mellett a vulkán oldalában komoly kénbányászat folyik. Több száz bányász dolgozik a világ egyik legmérgezőbb helyén, hogy a vulkánból kinyert kéntömböket bambuszkosarakba téve, vállukon egyensúlyozva szállítsák eladásra le, a vulkán lábához.

A bányászok munkája éjjel kezdődik, a csillagos ég alatt másznak fel a vulkánra, majd a vak sötétben, fejükre szerelve egy kis lámpával ereszkednek le a meredek sziklákon a krátertóhoz. A munkát még jobban nehezíti a vulkán oldalából több oldalról is kitörő, hihetetlen szúrós szagú, mérgező kéngáz.

Ezt az utat általában napi 2x teszik meg, s gyakori, hogy 2 héten keresztül szünnap nélkül dolgoznak, úgy, hogy a munkájuk alatt fent élnek egy, a krátertó mellett felhúzott kis sátorban.

Egy fiatal 23 éves bányász fiúval, Wahyudi-val beszélgettem a vulkánról lefelé jövet, aki 5 éve dolgozik már, mint bányász. A fizetésüket naponta kapják, 1kg kéntömbért 1 ezer Rp-t (kb 20 Forint). A kosarakban kb. 75-90 kg ként tud elcipelni egy ember, a kráter peremén pedig kis kocsijaikra összegyűjtik, amivel 200kg ként tudnak letalicskázni a vulkánról. Ez naponta kb. 4000 Forint fizetést jelent, ami elég magas az átlag indonéz fizetésekhez képest, viszont ne felejtsük el, hogy ezek az emberek minden napos veszélynek teszik ki magukat, életüket kockáztatják, s lerövidítik természetes élettartamukat munkájuk veszélyei által.

Elmondta azt is, hogy az édesapja 40 éven keresztül dolgozott az Ijen vulkánon, mint bányász, ilyen hihetetlen embertelen körülmények között, napi szinten szívva be a mérgező gázt. Sajnos a bányászok nem kapják meg a megfelelő védelmi felszereléseket a munkájukhoz, nem kapnak gázmaszkot sem, sokuk csak egy nedves kendőt köt az orrához, szája elé. Így nagyon gyorsan komoly légúti betegségek áldozatául esnek és sokan sajnos nem érik meg a 45 éves életkort sem.

Enyhe kifejezés azt mondani, hogy "nehéz" munka. Az egyik legnehezebb és legveszélyesebb. Szomorú abba belegondolni, hogy ezeknek a férfiaknak csak ez az egyetlen munkalehetőségük a környéken, hogy a családjukról gondoskodni tudjanak.

*Kiknek ajánljuk a túrát:

Azoknak mindenképpen, akik szeretik az extrém túrákat, a hegymászást, a különleges természeti jelenségeket, de nem félnek a természet kiszámíthatatlanságától, akiknek szenvedélye a kaland és szokatlan élményeket keresnek, akiknek semmiféle légúti betegsége, légzési nehézsége nincsen (pl. asztma).

*Amit feltétlenül hozz magaddal a hegymászásra:

Meleg ruhákat, esőkabátot vagy széldzsekit, erős, strapabíró hegymászó cipőt! (semmiképpen sem tornacipőt!) A kabát/pulcsi alatt legyen egy póló is, mert a vulkánról lefelé a délelőtti órákban már nagyon meleg az idő.

Számolni kell a nagyon erős, szúrós szagú kéngázzal, főleg a vulkán csúcsán, illetve a krátertó mellett a kráterben! Hogy ezt a mérgező gázt ne lélegezzük be, mindenképpen kölcsönözzünk a kiindulási pontnál gázmaszkot és vegyük fel a túra alatt!

Egyéb szükséges kellékek:

Elemlámpa/fejlámpa, saját szükséges gyógyszerek, zsebkendő, bot a hegymászáshoz, fényképezőgép, ivóvíz


Bromo vulkán:

A Bromo vulkán (2329m) egy mai napig aktív vulkán, amely egy természetvédelmi területen, a Bromo-Tengger-Semeru Nemzeti Parkban található, egy hatalmas síkságon, az ún. "Homoktenger" közepén. A vulkán része a Tengger-hegységnek Kelet-Jáván.

A Bromo 2015. Decemberében tört ki utoljára.

Neve Bromo jávai nyelven annyit jelent: Brahma, azaz az egyik hindu főisten a hindu triumvirátusból. (a teremtő isten)

*A Bromo vulkán jelentősége a hindu emberek számára:

A Yadnya Kasada nevű hindu fesztivál 14.napján a hindu vallású Tenggerese emberek (etnikai kisebbség Kelet-Jáván, akik azt állítják, hogy a Majapahit dinasztia leszármazottai) elzarándokolnak a Bromo-hoz, a szent vulkánhoz, ahol gyümölcs, virág, rizs és állat áldozatokat mutatnak be a vulkán istenének, az áldozatokat a vulkán kráterébe dobva.

A vulkán előtt a homoktengeren áll egy hindu templom, Pura Luhur Poten, ahol a hívők először áldást kérnek a balinéz hindu istentől, Ida Sang Hyang Widi Wasa-tól és a Semeru vulkán istenétől, majd utána zarándokolnak fel a Bromo kráteréhez, hogy bemutathassák áldozatukat a vulkán isteneinek.

*Kiknek ajánljuk a túrát:

Tulajdonképpen maga a Bromo megmászása nem igényel semmiféle fizikai felkészülést, se erőnlétet. Mindössze 245 lépcsőfokot kell megtenni a vulkán lábától a kráterig.

*Amit feltétlenül hozz magaddal a hegymászásra:

Meleg ruhákat, esőkabátot vagy széldzsekit, erős, strapabíró hegymászó cipőt! (semmiképpen sem tornacipőt!) A kabát/pulcsi alatt legyen egy póló is, mert a vulkánról lefelé a délelőtti órákban már nagyon meleg az idő.

Egyéb szükséges kellékek:

Kendő védekezésre a vulkáni homok ellen, amit a szél erőteljesen fúj mindenfelé, napszemüveg, fényképezőgép, ivóvíz


Ajánlatkérésért, bővebb infóért írj nekünk:

oriannabalitours@gmail.com