KOVID-19 információ beutazás

BALI  MISZTIKUMA  MAGYARUL

HÍREK a tervezett nyitásról, beutazási szabályról

(Frissítve: 2021. Július 25.)

A bejegyzést folyamatosan frissítjük, ahogy új, hivatalos információk jelennek meg az Indonéz kormánytól.

Az indonéz elnök sürgősségi, részleges lockdown-t rendelt el egész Balin és Jáván, JÚLIUS 3-tól 20-ig, ami azt jelenti, hogy a júliusra tervezett "utazási folyosós" nyitás ez idő alatt biztos, hogy nem fog megtörténni.

A lockdown-t meghosszabbították
augusztus 2-ig.


Erre az adott időintervallumra új szabályok léptek életbe:

-azok a külföldi állampolgárok, akik 2021. Július 06-tól érkeznek Indonéziába, rendelkezniük kell egy QR kóddal ellátott vakcina tanúsítvánnyal, miszerint teljesen oltva vannak, tehát mind a 2 oltást megkapták (a hatóságok és a légitársaság elfogadja a kétnyelvű -angol nyelvet is tartalmazó-, magyar oltási igazolásokat is), egy  48 óránál nem régebbi negatív PCR/antigén teszttel és a kitöltött eHAC applikációval. (letölthető innen: https://inahac.kemkes.go.id/?lang=en) A szüleikkel utazó 12 évnél fiatalabb gyermekek, belépésnél mentesülnek az oltási igazolás felmutatásától, de a negatív tesztnek nekik is meg kell lenni. 5 éves kor alatt nem kell teszt. Viszont a lockdown ideje alatt nem ajánlják a 12 év alattiak utazását egyáltalán.

-a kötelező karantént 5 éjszakáról felemelték 8 éjszakára (ez idő alatt 2x tesztelnek, érkezésnél és utolsó napon)

A jelenlegi szabályozás a lockdown idejére van egyelőre meghatározva. Az, hogy milyen szabályok maradnak vagy módosulnak a lockdown feloldása után, kiderül a későbbiekben.

Olvasván az itteni híreket, fórumokat, én úgy látom, hogy nyár végéig biztos nem lesz itt még utazás. Talán késő ősszel. Mindent az itteni lakosság beoltásától tesznek függővé. A céljuk jelenleg, a felnőtt balinéz lakosság 70%-ának beoltása, legkésőbb 2021. augusztusáig.

Bali népessége: 4.414.400 fő

Az első vakcinát megkapták összesen (2021. Július 24-ig): 3.009.610 fő (70%-a a lakosságnak)

Második vakcinát megkapták összesen (2021. Július 24-ig): 791.103fő (18%-a a lakosságnak)


Az Indonéz kormány eredetileg 2021. júliusra tervezte megnyitni Balit, attól függően, hogyan halad a lakosság beoltása. A nyitás most tolódni látszik. Ismét... (Indonézia 2020. Április 1. óta zárva a nemzetközi turizmus előtt.)

A terv úgy szólt, hogy egy ún. "travel corridor" (utazási folyosó) szisztéma szerint nyitnának, azaz, egyelőre csak specifikus országok állampolgárait engednék be, ahol kevés az esetszám. A hírek szerint Singapore, Kína, Dél-Korea, Egyesült Arab Emirátusok és Hollandia állampolgárai élveznének előnyt első körben. Zöld zónákra fókuszálnak Balin belül, Ubud, Sanur és Nusa Dua, ahol a lakosság zömét, s a turizmusban dolgozókat már beoltották. Az elgondolás úgy szól, hogy ezen zöld zónák valamelyikébe érkezne meg a turista -miután megnyitották a denpasari nemzetközi repteret-, s a kormány által kijelölt hotelek valamelyikében töltené el első körben a kötelező karantént, önköltségen. Erről a tervezetről egyelőre nincs bővebb infó.

Lassan, lépésenként akarják tágítani a kört. Az egészségügyi miniszter szerint 2022. április/május környékére állna vissza a normál turizmus Indonéziában. Talán idén késő ősszel már több nemzet repülhet be Indonéziába, ahogy elkezdik tágítani a kört. Meglátjuk.

Egyelőre a díjmentes, maximum 30 nap tartózkodásra jogosító turista vízumot még mindig nem adják ki és 2021. július 21-e óta a B211A nevű e-vízummal sem lehet berepülni egyelőre, további értesítésig.  Jelenleg ismét csak indonéz állampolgárok léphetnek be Inonéziába, illetve azok a külföldiek, akik rendelkeznek KITAS/KITAP tartózkodási engedéllyel.

Ez az e-visa egy online igényelhető (vízum ügyintéző ügynök szükséges hozzá), maximum 180 nap (6 hónap) tartózkodásra jogosító B211A nevű vízum. Ára kb. 70 ezer Magyar Forint/fő (60 napra), illetve 140 ezer Magyar Forint/fő (180 napra). Bővebb infó az e-vizumról és igénylésről itt olvasható: e-visa

Jelenleg a tengerentúli gépek még mindig csak Jakartában szállnak le/fel. Érkezésnél be kell mutatni a QR kóddal ellátott vakcina tanúsítványt, miszerint teljesen oltva van az illető, tehát mind a 2 oltást megkapta (a hatóságok és a légitársaság elfogadja a kétnyelvű -angol nyelvet is tartalmazó-, magyar oltási igazolásokat is), egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR/antigén tesztet és a kitöltött eHAC applikációt. (letölthető innen: https://inahac.kemkes.go.id/?lang=en) A szüleikkel utazó 12 évnél fiatalabb gyermekek, belépésnél mentesülnek az oltási igazolás felmutatásától, de a negatív tesztnek nekik is meg kell lenni. 5 éves kor alatt nem kell teszt. Viszont a lockdown ideje alatt nem ajánlják a 12 év alattiak utazását egyáltalán. Az országba való belépés után 8 éj karanténkötelezettség vár a beutazókra, a kormány által kijelölt valamelyik hotelben. Ez idő alatt meg 2x tesztelnek (érkezésnél és  utolsó napon), ha a második teszt is negatív, el lehet hagyni a karantént és mehet tovább mindenki Indonézián belül. Balira helyi fapados járatokkal lehet utazni Jakartából. A karantén és a tesztek mind önköltségesek.

Indonéziában főleg a kínai Sinovac vakcinával és az Astra Zeneca-val oltanak. Augusztusra várják a  Pfizer és a Moderna vakcinákat is. Nem olvastam eddig még sehol olyan hírt, h xy vakcinát ne fogadnának el berepülésnél.

Egyelőre ennyit tudunk. Várunk tovább és árgus szemekkel figyeljük az eseményeket.