A 3 és 6 hónapos baba ceremónia Balin

2021.02.22

A balinéz emberek életét megtöltik a különböző színes, látványos ünnepek, melyek egyrészt vallási és templomi, másrészt az emberekhez köthető ceremóniák, amik már magzati korban elkezdődnek.

Születésük pillanata az első jelentős ünnep, melyet fontos rituálék, hagyományok követnek a szülői házban (mint pl. a méhlepény eltemetése), s ahogy cseperedik a gyermek, úgy jönnek a soron következő ceremóniák. Ilyen két fontos ünnep a 3 és a 6 hónapos baba ceremónia, melyek szintén nélkülözhetetlen rituálék minden egyes balinéz ember életében.

A 3 hónapos ünnep (Telubulan) során kapja meg a gyermek hivatalosan a nevét a hagyományoknak megfelelően, új tradicionális balinéz ruhába öltöztetik és különböző rituálékat csinálnak, melyek mind szimbolikus tartalommal bírnak. Ilyen pl, hogy tojást görgetnek a testén, hogy életerős legyen, vagy zsinórt helyeznek a fejére, mely a hosszú életet jelenti.

Felékszerezik arany boka- és karperecekkel, lánccal, gyűrűvel, melyek mind a tisztaság szimbólumai, s megkapja első védőamulettjét, mely a gonosz erőket tartja távol tőle.

Míg 6 hónapos korában ünneplik első születésnapját (Oton), a balinéz Pawukon naptár szerint.

(A Pawukon naptárban egy év 210 napból, míg egy hónap 35 napból áll.)

A 6 hónapos ünnepség igazából a baba spirituális megtisztulásáról szól, mely azt szimbolizálja, hogy végérvényesen megérkezett a fizikai világba és "emberré vált". Megtisztítják szimbolikusan a születéséből fennmaradt "tisztátalan" hajtól (kopaszra borotvalják, vagy csak jelképesen levágnak egy hajtincset), s ekkor érinti a baba lába legelőször a talajt is. Egész eddig a pillanatig a kisbabákra úgy tekintenek Balin, mint a kis istenségekre, akik most születtek le újra a szakrális világból, s akiket óvni, védeni kell a negatív erőktől, energiáktól, melyek közel a földhöz élnek.

Sok család költségcsökkentés miatt, összevonja ezt a két ünnepet és csak a 6 hónapos ceremóniát, azaz az első születésnapot tartják csak meg, annak minden fontos, hagyományos részletével.

Ezeket az ünnepeket (belértve a házasságot, fogreszelés ceremóniát is) mindig a szülői házban és annak házitemplomában tartják, melyet gyönyörűen feldíszítenek a jeles eseményre, főpapot hívnak, rengeteg étel- és virágfelajánlást készítenek, malacot sütnek és persze meghívják az egész népes rokonságot, barátokat, falut, hogy mindenki részese lehessen az adott fontos ünnepnek.

Jellemzően az ilyen ünnepeken a vendégsereg balinéz szokás szerint étkezik, azaz egy nagy közös tálat körbeülnek és mindenki abból falatozik kézzel, a közösséget, az összartozást jelképezvén.

A fotók kisfiam 6 hónapos ceremóniáján készültek.


Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!