Balinéz rituális fogreszelés

2019.03.14

A fogreszelés szertartása (balinézül mesangih, metatah vagy mepandes) egy igen egyedi, különleges balinéz hagyomány, mely a mai napig él a balinéz kultúrában. Ez az egyik legfontosabb rituálé Balin, amin minden egyes balinéz embernek át kell esnie, amikor elérik a megfelelő életkort, ami általában a pubertáskor.

Maga a szertartás, a fogreszelés szimbolikus. Alapvető jelentése:
Az illető nagykorúvá vált, s az éles szemfogak lereszelése egy jelkép arra nézve, hogy elhagyja "állatias", rossz tulajdonságait, mint a vágy (kama), kapzsiság (lobha), düh ( krodha), méreg, indulat, (mada), zavartság (moha), és a féltékenység (matsarya) és úgymond "emberré válik".

A balinézek azt mondják, hogy maga a reszelés folyamata állítólag nem fájdalmas, de ezt azért nehezen tudom elképzelni, lévén ténylegesen, egy mini reszelővel kezd el a pap (pemangku) dolgozni az ember fogsorán. Volt szerencsém élőben is látni párszor a fogreszelés ceremóniáját és őszintén szólva nem azt láttam az ünnepeltek arcán, hogy teljes nyugodtsággal tűrnék a megpróbáltatásokat. Ez, akárhogy is nézzük, egy kisebb fogászati beavatkozás.

Ahhoz, hogy ne sérüljön meg teljesen a fog, vagy pattogjon le a fogzománc, a rituálé közben egy speciális gyógynövényekből, bétellevélből, szegfűszegből, kókuszléből összemixelt herbál folyadékkal öblögetnek, amit egy kókuszdióból hörpintenek ki. A szegfűszeg egy kicsit le is zsibbasztja a szájat.

Maga az ünnepség egy örömteli esemény egyébként, egy fontos állomás a balinéz emberek életében. Ezt méltóképpen meg is ünneplik, pénzt, időt nem sajnálva a részletekre. A jeles napra meghívják a családot, közeli, távoli rokonságot, rengeteg hatalmas, színes virág-, gyümölcs- és ételfelajánlást készítenek az Isteneknek, temérdek féle-fajta ételt szolgálnak fel a vendégseregnek, hagyományos balinéz zene, a gamelán szórakoztatja az embereket, a házitemplom is teljes díszben pompázik és az ünnepelt is gyönyörű, tradícionális balinéz ruhában díszeleg.

Az egész ünnepség az illető házában kerül megrendezésre. Minden balinéz ház udvarában található legalább egy nyitott pavilon, az úgynevezett bale, ott tárolják hétköznapokon a különböző vallási szertartásokhoz szükséges kellékeket, viszont ha ünnepséget tartanak, akkor ebbe a bale-ba helyezik a toronyszerű gyümölcsfelajánlásokat, miután a házitemplomban a pap megáldotta őket. És nem utolsó sorban, ebben a bale-ban rendezik meg többek között a fogreszelés ceremóniáját is.

A ceremónia azzal kezdődik, hogy az illető egy közös imádságon veszt részt a házitemplomban a pappal, aki az ima végén szenteltvízzel megáldja őt. Ezek után átmennek a bale-ba, ahol egy feldíszített, különböző szertartási kellékekkel ellátott ágyra kell feküdnie az ünnepeltnek. A legközelebbi családtagok állják körül, akik egyfajta védelmet szimbolizálnak, ugyanis a balinézek úgy hiszik, hogy a fogreszelés közepette a lélek a legvédtelenebb, legtámadhatóbb és ki van téve a gonosz szellemek ártó szándékának. (A balinézek alaphite az animizmusban rejlik, azaz a jó és a rossz szellemek létezésében.)

De a család, rokonség védő szárnyai alatt az ünnepeltnek semmi baja nem eshet.

A pap a fekvő feje mögött áll, s megkezdődik fizikálisan is maga a fogreszelés. Az egész művelet nem tart tovább 5-10 percnél, folyamatos öblögetéssel és tükörben való mustrával, hogy megfelelő-e, tetszik-e, vagy még van mit rajta javítani.

Amikor mindenki elégedett az új fogsorral, akkor befejeződik a rituálé és folytatódik az ünnepség, vagyis a vendégsereg elkezd falatozni a felszolgált temérdek ételből.

Igazából az egész ünnepség nagyon hasonlít egy balinéz esküvőre, vagy egy nagyobb, jelentős balinéz vallási ünnepségre.

Persze az ünnepelt nem igazán tud enni, a megreszelt fogak nagyon érzékenyek még a hidegre, melegre. Így ő csak elégedetten szemlélheti, ahogy a vendégsereg jóízűen falatozik.

A szertartás pontos időpontjának kitűzése azonban nagyban függ a család pénzügyi helyzetétől, lévén, ez az egyik legköltségesebb ceremónia Balin. Ha a család nem tudja megengedni pénzügyi okok miatt, hogy a gyermek pubertáskorban átessen a rituálén, akkor ezt megteheti akkor, amikor megházasodik. De nem ritka az sem, hogy a költségek csökkentése érdekében a családok gyakran bevárják, míg a gyerekek együttesen elérik a megfelelő kort egy faluban és egy csoportos szertartás alkalmával történik meg a beavatkozás egy adott faluközösségen belül.

Ha viszont az illetőnek egész életében nem tartották meg a fogreszelését, akkor legkésőbb a halála után végzik el a szertartást, a holttesten. Egy balinéz embert sem hamvaszthatnak el ennek a ceremóniának a megléte nélkül.

Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!