Hogyan vélekednek a balinézek a pandémiáról?

2021.08.10

Főleg az elmúlt napokban, több balinézzel, indonézzel beszélgettem erről az egész kovid témáról, az egyszerű földművestől kezdve, a hotelben dolgozón át, az iskolai tanárig bezárólag.
Nagyon kíváncsi voltam a véleményükre a korlátozásokat illetően, félnek vagy sem a vírustól és, hogy mi is van valójában a falvaikban, életükben, körülöttük. A válaszokat hallván, nem csalódtam bennük! 

Azt mondják, nem félnek. Miért, mitől félnének? Hiszen ez csak egy ugyan olyan betegség, mint az összes többi és semmivel sem több.
Élik továbbra is az életüket a mindennapok szépségében. Bár rengetegen elvesztették munkájukat az elmúlt másfél év alatt, de próbálnak máshogy boldogulni. Ettől függetlenül megőrizték pozitív életszemléletüket, nem adnak teret a lehúzó negatív energiáknak, a félelemnek, szomorúságnak. Nem siránkoznak.
Kiélveznek minden élet adta pillanatot a családjukkal, a barátaikkal és nem távolodtak el az istenektől sem. És amikor majd el kell hagyni a földi síkot, akkor távoznak. Hiszen ez az élet rendje.

A szigorításokkal egyáltalan nem értenek egyet, teljesen indokolotlannak tartják.
Mindemellett borzalmasan csalódottak, mert a zömük csak a beígért júliusi Bali nyitás érdekében oltatott, nem félelemből. Viszont az oltás függvényében beígért nyitás még mindig nem történt meg. Pedig már elérték Balin a bűvös 70%-os beoltottságot, amihez a nyitást kötötte az indonéz kormány. 

A kovid halálozási statisztikát is kétkedve kezelik. Egy balinéz tanár mesélte, hogy az ő falujában csak az elmúlt héten 8 fő halt meg, egyik sem volt kovid pozitív. De, azt hozzátette, hogy mindegyik oltott, idős ember volt.
Meg aztán sok mindent lehet hallani, olvasni különböző fórumokon is balinézektől, hogy a kórházban elhunyt családtagok, ismerősök negatív teszttel hogyan kerültek be mégis a kovid halálozási statisztikába...

Érdekes azt is megfigyelni, hogy ezzel a balinéz/indonéz életfelfogással, az Indonéziában élő nyugati emberek milyen szinten nem tudnak azonosulni. Ami engem meglep, hiszen a zömük már több évtizede él itt, feltételezném, hogy valamennyire át tudták már venni, vagy hatott rájuk ez a fajta életfilozófia. Sajnos nem. Pár kivételtől eltekintve a többség fél, retteg, követeli a további bezárásokat, szigorításokat és annak örülnek, amikor ezek a korlátozások folytatódnak, mi több fokozódnak és otromba módon, kritikán aluli stílusban becsmérlik azokat, akik másképp gondolják. Gyanítom, ezek az emberek egy másodpercet nem beszéltek egy darab indonézzel sem...
Voltak olyan Balin élő nyugati fórumozók, akik hónapokon keresztül nem hagyták el a házukat, bezárkózva élték, élik a mindennapjaikat. Csak a napi kovid jelentéseket lesik és félnek.
Sajnálom őket... 

Száz szónak is egy a vége, egy indiai fiatalembert idéznék, aki azt mondta a kovid kapcsán: "Ne féljetek, éljetek!"
Ugyanazt, amit az indonézek is közvetítenek!
Én is inkább ezt kérem! Mindenkinek!


Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!