Melasti - a balinézek legnagyobb tisztító rituáléja

2021.03.14

A Melasti szertartás, amely 3-4 nappal Nyepi, a Csend napja (Balinéz Új Év) előtt kerül megrendezésre, a balinéz hinduk legnagyobb spirituális tisztító szertartása.

A rituálé lényege, hogy megtisztítsák a világot a bűntől és a rossz karmától, a Tirta Amerta, az "élet vize" szimbolikus megszerzése révén. A hindu hitvilág szerint az olyan vízforrásokat, mint a tavak, források és a tengervíz, az élet forrásának tekintik. Ezért rendszerint az óceán partjára vonulnak azzal a céllal, hogy a vízben megtisztítsanak mindent az összes múltbeli rossz dologtól.

Ezen a napon fehér színű hagyományos balinéz ruhába öltöznek, mely szintén a tisztaság jelképe és hangos gamelán zene kíséretében vonulnak, mely zarándoklatot papok vezetnek.

Az imák mellett a balinéz hinduk szakrális jelképeket, Isteneket ábrázoló szobrokat is visznek az óceánhoz, melyeket szintén megtisztítanak rituálisan, majd visszaviszik a templomokba, ahol a további imák a jólét és a béke érdekében folytatódnak tovább, az egész világra kérve.

⁣A Melasti szertartás célja a Bhuana Alit (kis világ - emberi test), valamint a Bhuana Agung (az univerzum) teljes megtisztítása a negatív hatásoktól, negatív tettektől és a negatív gondolatoktól. A Bhuana Alit (kis világ) minden egyes ember, élőlény szívét és lelkét jelenti, akik ebben a világban élnek és léteznek, míg a Bhuana Agung a tág világot, a végtelen univerzumot, melynek minden egyes lélek a része.

Ez a szertartás nagyon fontos értéket képvisel, emlékeztetve az embereket arra, hogy mennyire fontos és szép az élet, melyben ha csak egy lélek tisztul, az már tisztítja az egész univerzumot is.

S ha ennek a világnak minden alkotóeleme tiszta lélekkel rendelkezik, akkor a világ túlélhet minden negatív, rossz fenyegetést.


Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!