A balinéz maszkok spirituális jelentősége

2019.09.29

A balinéz maszkok igen mély spirituális jelentőséggel bírnak. A balinéz hitvilág szerint az Istenek mindenhol jelen vannak, ezért gyönyörű, mesteri munkákat készítenek az emberek, legyen szó akár egy festményről, szoborról, vagy éppen maszkról, hogy az Isteneknek méltó "lakhelyet" biztosítsanak.

Balin nehéz különválasztani a kultúrát, a vallást és a művészeteket. Ezek így együtt alkotnak egy tökéletes egységet.

A videóban egy balinéz maszkkészítő, maszktáncos, bábjátékos és bábkészítő mester -a neve: Ida Bagus Anom Suryawan- beszél a maszkok jelentéséről és fontosságáról Balin. Felmenői 6 generáción keresztül maszkkészítő mesterek voltak, ő pedig követve őseit, megőrizvén ezt a családi vonalat, szintén kitanulta ezt a mesterséget és viszi tovább saját generációjában.

Balin minden egyes maszknak jelentése van. Elsősorban "otthona" az Isteneknek, lelkeknek. Másodsorban a maszkokkal különböző előadásokat mutatnak be, míg harmadjára egyfajta védelmezőként is funkcionálnak, s végül dekorációnak is használják őket.

Vannak olyan maszkok, melyek kifejezetten védelmező maszkok. Ezeket sokszor a főbejáratok, kapuk fölé teszik, vagy ebédlők, nappalik falát díszítik, így a háziakat, otthont védik a rossz, ártó szellemektől.

Mielőtt megszületne egy maszk, a készítője első körben utána jár és kideríti milyen történet rejlik a tervezett maszk, karakter mögött. Balin minden egyes templomnak van saját Barong (a balinéz mitológiában a mindenkori jó megtestesítője, a falvak védelmezője), s egy saját Rangda (a mindenkori rossz megtestesítője) maszkja, sok más maszk, karakter mellett.

A balinézek nem pusztán a maszkhoz imádkoznak, hanem a maszkban otthonra lelt, s abban élő, Istenhez, lélekhez.

A balinéz hindu vallás igen különleges és egyedi, mely kultúrában a maszkok, bábok mind-mind a balinéz hindu rituálék szerves részét képezik. Balin, mielőtt egy szakrális maszkot készítenének, a maszkkészítő mester először is összeül a faluközösséggel, hogy megvitassák, milyen jellegű maszkot szeretnének. Majd jön a megfelelő fa kiválasztása, melyet általában egy balinéz templom vagy temető mellől szereznek be. Azonban soha nem vágják ki az egész fát, csak éppen annyit vágnak le belőle, amennyi a tervezett maszkhoz szükséges. Majd meg kell nézni a balinéz holdnaptár szerint, melyik a legmegfelelőbb nap a maszk elkészítésére. Miután elkészült a maszk, azt elviszik ahhoz a fához, amiből levágták a fatömböt, hogy megmutassák a fának, mi készült egy darabjából. Ez olyan, akár a lélekvándorlás, mely az ember, s az univerzum védelme érdekében történik, illetve ezekkel az ősi hagyományokkal, rituálékkal a balinéz kultúrát is ápolják, s életben tartják.

"Kultúra nélkül nincs személyazonosságod!"

Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!