Hasznos információk

BALI  MISZTIKUMA  MAGYARUL

Időjárás

Bali az örök nyár, a napsütés szigete.

Az évi átlaghőmérséklet 28-30 ºC, a páratartalom 70-90% között mozog. A nappali forróság és páratartalom után az éjszakák is melegek maradnak. Két évszak váltja egymást, a száraz évszak márciustól október végéig és az esős évszak, ami novembertől február végéig tart. A két évszak között csak annyi a különbség, hogy esős évszakban szinte minden nap ránkszakad az égi áldás, ami szintén kellemesen meleg, s a hőmérséklet is szinte változatlan marad.

A nagy páratartalom miatt a legkényelmesebb viseletek a pamutból készült könnyű, szellős ruhák, pólók, rövidnadrágok. A hegyekbe érve viszont nem árt, ha felkészülünk a hűvösebb időre is, pakoljunk bőröndünkbe egy farmert, vékonyabb pulóvert és széldzsekit is.

Mivel szinte az Egyenlítő alatt fekszik a sziget, ezért a nap nagyon erős, ne felejtsük otthon a 30-50 faktoros naptejünket sem!

Az Egyenlítőhöz való közelség másik következménye, hogy a nappalok hosszúsága szinte azonos egész évben. A nap reggel 6 óra körül kel és délután 6 óra körül nyugszik.


Illemszabályok

Az egyik legfontosabb szabály Balin, hogy a templomokba csak az előírtnak megfelelő öltözékben léphetünk be. Ez lehet egy hosszú nadrág, vagy szoknya, de ha a hagyományokat akarjuk követni, akkor tekerjünk derekunk köré egy vékonyabb szarong-ot, ami egy hosszú, kendőszerű, tarka viselet. Minden templom bejáratánál bérelhető, de az utcai árusoktól, piacon kedvező áron be is szerezhető. Ezt a sarong-ot a későbbiekben nyugodtan használhatjuk strandtörölközőnek, lepelnek, vagy akár sálnak is.

A templomok területére a nőknek havi ciklusuk alatt tilos a bemenetel!

Dél-Kelet Ázsiában a fej a lélek helye. Éppen ezért illetlenségnek és tabunak számít mások fejének az érintése. Ebből az aspektusból kiindulva pedig a test alsó része spirituálisan a legalacsonyabb szintet jelenti, így nagy udvariatlanságnak számít, ha talpunkat mások felé irányítjuk.

A bal kéz tisztátalannak számít, így ha átnyújtunk vagy elfogadunk valamit, azt jobb kézzel tegyük.


Közlekedés

Indonéziában, hazánktól eltérően, baloldali a közlekedés.

A helyiek előszeretettel száguldoznak kis robogóikon, lévén ez a leggyorsabb, legegyszerűbb közlekedési eszköz. Mivel szinte mindenki robogózik, s a kreszt nem igazán veszik figyelembe (nincs is), ezért a forgalom elég kaotikus, főleg a fővárosban és a nagyobb városokban.

Autó és motor bérlésére is van lehetőség, viszont ezek vezetéséhez mindenképpen szükségünk lesz nemzetközi jogosítványra, ami csak a magyarországival együtt érvényes.


Gasztronómia

Lévén ázsiai ország, az egyik legalapvetőbb táplálék a rizs.

Legismertebb indonéz ételük a sült rizs, indonézül nasi goreng. Ez egy finom egytálétel, a főtt rizst sült-főtt zöldségekkel összemixelve kicsit megpirítják, különböző édes, csípős szószókkal ízesítik. Gyakran tálalják apró rákokkal, vagy csirke-, disznóhús darabokkal, s egy egész tükörtojással az étel tetején.

Rizst tálalnak a legtöbb ételükhöz köretként, mint pl. a currys csirkéhez, vagy a kis nyársra szúrt, rablóhússzerű csirkéhez, halhoz is (satay).

Közkedvelt étkeik még a sült tészta (mie goreng), -ami ugyanolyan eljárással készül, mint a sült rizs, a zöldséges tavaszi tekercs (lumpia), a sült tempe (tempe goreng) -préselt szójabab szemek-, sült tofu (tahu goreng), a tésztás húsgombócleves (bakso), édes-csípős mogyorószósszal nyakon öntött párolt zöldségek (gado-gado), vagy a kókusztejjel készült aranysárga csirkeleves (opor ayam).

Híresek és igen ízletesek a tengeri ételek, sült, grillezett halak, homárok, rákok, garnélák, tintahalak, kagylók.

De a leghíresebb, legtipikusabb balinéz étel a párolt kacsa (bebek betutu) és a fűszernövények és rizs keverékével megtömött nyárson sült malac (babi guling).

Mivel az indonézek minden ételükbe használnak erős chilli-t, ezért ha a mi gyomrunk nem bírja az erős ételeket, rendeléskor közöljük a séffel, vagy a felszolgálóval, hogy a miénkből hagyják ki az erős fűszereket.

Ha valakitől igen távol állnak a keleti ízek, annak sem kell kétségbe esnie, szinte minden étterem kínálatában megtalálhatóak a nyugati konyha remekei is, és a nagyobb városokban tárt karokkal várja az éhes gyomrokat a McDonald's, Burger King, Pizza Hut és Kentucky Fried Chicken is.

Az üdítők is minden választékban megtalálhatóak, de a szénsavas italok a nyomába sem érhetnek az ellenállhatatlan gyümölcsleveknek, turmixoknak, amiket mindig friss gyömölcsökből facsarnak.

A balinézek imádnak teázni (teh) és kávézni (kopi), amiket rendszerint igen édesen fogyasztanak. Egyik híres kávéjuk a luwak kávé, ami sokkal lágyabb ízű, mint a hagyományos fekete, zaccos Bali kávé.

Leghíresebb sörük a pilsener típusú, könnyű Bintang sör. Tipikus balinéz boruk a tuak, amit a pálma törzsének megcsapolásával, és napon történő erjesztésével készítenek. Ennél talán ihatóbb a rizspálinka (arak), és a barnarizsből készült édeskés bor (brem).

A gyümölcsválasztékuk igazi kánaán! A nagy hőségben a legjobb desszert, szomjoltó a gyümölcs. Rengeteg fajtájú banánból (pisang) válogathatunk, s ebből készül az egyik legkedveltebb desszertjük is, a bundában sült banán (pisang goreng), amit mézzel tálalnak. Közkedvelt és egészséges gyümölcsük a kókusz, az ananász, a zöld narancs, mango, avocado, s rengeteg más különlegességgel is találkozhatunk, amikkel eddig még soha.

A hatalmas, tüskés, krémes husú durian például olyan elviselhetetlen fokhagymaszagot áraszt magából, hogy sok hotel környékéről ki is tiltották.


Vásárlás

Akik rajonganak a művészetekért, a festményekért, a mesterien faragott fa- és kőszobrokért, maszkokért, különleges kelmékért, batikokért, ezüstökért, azoknak Bali a bőség asztala! Pillanatok alatt beszippant a szuvenírek dzsungele, s biztosak lehetünk benne, hogy gyönyörű trófeákkal térünk haza.

Éppen ezért egy jó tanácsot fogadjanak el: az utazás megkezdése előtt csak a legszükségesebbeket hozzák magukkal az útra, s hagyjanak bőven helyet a bőröndben az ajándéktárgyaknak, vásárfiáknak!

Természetesen alkudozni kell, ami nekünk akár fárasztó is lehet, az indonézeknek viszont ez is egyfajta rítus, az értékesítés, adás-vétel egyik velejárója. Ha elég kitartóak vagyunk, akkor a kiszemelt vásárfiát akár a kikiáltott ár feléért is elhozhatjuk a végén.


Vízum, tartózkodási engedély

Indonéziai látogatásunkhoz a magyar állampolgároknak NEM kell turista vízumot kiváltani!

Az Indonéziába való belépéstől számítva 30 napot lehet az országban tölteni, vízum kiváltása nélkül.

Az útlevélnek viszont kötelezően még +6 hónapig érvényesnek kell lennie az országba való belépéstől számítva!

Létezik 6 hónapra jogosító tartózkodási engedély is, ennek a neve Visa Sosial Budaya, mely a budapesti Indonéz Nagykövetségen igényelhető. Ez a 6 hónapos vízum először 2 hónapra érvényes (ez igényelhető az Indonéz Nagykövetségen), aztán meg lehet hosszabbíttatni további négy hónapra Indonéziában. A meghosszabbítás havonta történik a helyi immigrációs (bevándorlási) hivatalban. A 6 hónap lejárta után ki kell utazni Indonéziából.

Fontos, hogy minden napra legyen tartózkodási engedélyünk, mert ha nincs, azt pénzbírsággal bűntetik! Több hónapos illegális tartózkodás esetén pedig a pénzbírság mellett börtönbüntetéssel is sújthatnak!

Vízum szabályok országonként:

Pénzváltás

Indonézia pénzneme az Indonéz Rúpia.

Az Indonéz Rúpia nem konvertibilis valuta, ahogy a Magyar Forint sem az, így nem lehet otthon a pénzváltókban egyből Indonéz Rúpiát vásárolnunk, s a Magyar Forintot sem váltják át Indonéziában.

Milyen konvertibilis valutát érdemes hozni otthonról?

Két féle opció a legelőnyösebb:

Az egyik az Amerikai Dollár.

Ha Amerikai Dollárt viszünk az útra, még otthon biztosítsuk magunkat, hogy csak és kizárólag 2006-nál újabb kiadású bankókat vigyünk, mert sajnos az annál régebbieket a legtöbb indonéz pénzváltóhely nem fogadja el, vagy ha mégis, akkor azt rosszabb árfolyamon váltják. Ügyelni kell arra is, hogy a pénz ne legyen elszakadva, megrongálva, mert azt is rosszabb árfolyamon váltják be. Az is igaz, hogy a nagyobb címletű valutákat jobb árfolyamon váltják, mint a kisebb címletűeket.

A másik opció az Euro.

Az Euro-val nincsenek ilyen problémák. Bár mindezektől függetlenül Balin a mai napig szinte minden turisztikai szolgáltatás árát USD-ben adják meg.

Balin rengeteg bankautomata található, főleg a nagyobb városokban. Elfogadott kártyák: Visa, Maestro, Mastercard, AMEX, amelyeket bármelyik ATM-ben használhatunk. Indonéz Rúpiát adnak ki az ATM-ek, viszont az egyszeri pénzfelvétellel kb csak 1,5 millió illetve 2 millió Rúpiát lehet felvenni. Természetesen költséget levon, hogy mennyit, az a saját bankotok szabályaitól függ. Ajánlott csak olyan ATM-ből pénzt felvenni, amely valamelyik bankban található, nem pedig egyedül álló ATM-ekből az utakon!

A nagyobb éttermekben, boltokban, szállodákban lehet kártyával is fizetni, de ezek általában mindig levonnak 2-3% kezelési költséget. Illetve lehet Dollárban vagy Euróban is fizetni, de sokkal rosszabbul számolják az éttermekben, boltokban a valutát, mint a pénzváltók.

A legjobb megoldás, ha valutát vált az ember és mindenhol Rúpiában fizet, készpénzben.

Ajánlatos csak részletekben váltani a valutát (mondjuk 2 millió Rúpiának megfelelőt egyszerre először), nem egyszerre sokat, mert ha a nyaralás végére sok Rúpia marad, azt csak rosszabb árfolyamon váltják vissza a váltók.

Valuta kalkulátor:


Hány Forint 1 Indonéz Rúpia?

Ez is változó, 45 - 50 Rp körül mozog 1 Magyar Forint.

A legegyszerűbb 50 Rp-val számolni.

Azaz:

10.000Rp = 200 Forint

20.000Rp = 400 Forint

50.000Rp = 1000 Forint

100.000Rp = 2000 Forint

500.000Rp = 10.000 Forint

1.000.000Rp = 20.000 Forint

2.000.000Rp = 40.000 Forint


Mennyi készpénzt, valutát érdemes magunkkal hozni otthonról?

Ez egy "jó" kérdés, mert mindenkinek más az igénye.

Ami viszont segítség lehet a kalkulációban, azok az alábbi hozzávetőleges árak, itt Balin.

Normál éttermi árak:

-nyugati ételek (stake, pizza, tészta, sültek) kb: 40.000 - 100.000Rp

-indonéz ételek kb: 30.000 - 40.000Rp

-frissen facsart gyümölcslevek: 20.000 - 30.000Rp

-palackos víz (csak az iható!)kicsi: 5.000Rp, nagy: 10.000Rp

A piacokon (ruhás, ajándéktárgyas, gyümölcsös) elég olcsón lehet beszerezni bármit, legyen az ruha, ajándéktárgy, stb. De persze mindig, mindenhol alkudozni kell, keményen s ha elég kitartóak vagyunk, a végén az árus által először bemondott ár feléért is el lehet hozni a kiszemelt portékát.

Lenge, nyári ruhák, pólók kb. 60.000 - 150.000Rp. (piacon)


A pénzváltók közül inkább a nagyobb, hivatalos pénzváltókban váltsuk át a valutánkat, kerüljük a kis bazárok hátsó udvarában lévő váltókat, ahol sokszor kecsegtetőbb a váltási ár, ám sajnos nagy valószínűséggel csalás áldozataivá is válhatunk.

Figyeljünk oda a pénzváltóknál, átváltott Rúpiánkat számoljuk át mi is még a helységben! A 10.000-es és a 100.000-es papírpénz színe nagyon hasonló, a sok nulla pedig megzavarhat minket! Legyünk óvatosak!

Indonéz Rúpia papírpénzek: 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000
Indonéz Rúpia fémpénzek: 50, 100, 200, 500


Egészségügyi tanácsok

Balin nincs kötelező védőoltás, csak ajánlott (Hepatitis A-B, hastífusz, veszettség elleni).

A csapvíz fogyasztása viszont nem ajánlott! Fogat lehet vele mosni, nem fertőző, de ivása hasmenést okozhat. Helyette palackos vizet vegyünk és azt igyuk! (a helyiek is csak palackos vizet fogyasztanak)

A miénktől különböző, számunkra szokatlan trópusi éghajlat és a fűszeres ételek, eltérő gasztronómia okozhatnak immungyengeséget, felfújódást, enyhe fertőzéseket. Éppen ezért házi patikánból nem hiányozhatnak az alapvető gyógyszerek, mint: fájdalom- és lázcsillapítók, antibiotikumok, hasmenés elleni szer, fertőtlenítőszer, sebtapaszok, steril gézek, stb. De kitűnő fertőtlenítést tud végezni az esténként elfogyasztott 1-1 kupica, otthonról hozott házi pálinka is, valamint kitűnő gyomor- és bélfertőtlenítő, otthon vény nélkül kapható gyógyszer: Bolus Adstringens tabletta, melyet akkor kell elkezdeni szedni, ha már problémánk van.

Feltétlenül ügyeljünk utunk során a higiéniára, csak bontatlan, palackos vizet igyunk, jól átsült ételeket, s mosott gyümölcsöt fogyasszunk!

S természetesen ne induljunk el utasbiztosítás nélkül!


Időeltolódás

Az otthoni nyári-téli időszámítástól függően + 6, illetve +7 óra.


Hálózati feszültség

220 V (a csatlakozó megfelel a magyar szabványnak).


Internet

Ma már minden szállodában van internet, wifi, illetve már egyre több étteremben, kávézóban is a nagyobb városokban. Vannak kifejezett internetes helyek is, ahol 1óra netezés kb. 50-60 amerikai centnek megfelelő rúpia. Viszont sajnos elég lassúak.

Kártyafüggetlen telefonunkba ha vásárolunk indonéz SIM kártyát (a kártya vásárláshoz szükséges útlevél, mint személyi azonosító), arra vehetünk internetet is (12 GB - 100 ezer Rp - kb 2 ezer Ft), ezek nagyon jól működnek és gyorsak is, valamint sokáig elegendő. (A legjobb a Simpaty nevű szolgáltató SIM kártyája, melynek nagyon jó a lefedettsége egész Indonéziában). SIM kártyákat már rögtön a reptéren is lehet vásárolni, a terminálból kiérve.


Magyar Nagykövetség Jakartában

Böszörményi-Nagy Katalin: konzul
consulate.jkt@mfa.gov.hu
Jl. Rasuna Said Kav. X/3 Kuningan, Jakarta 12950
telefonszám: +62 21 5203459
ügyeleti telefonszám (vészhelyzet esetén): +62 811 825 5426
https://jakarta.mfa.gov.hu/
ügyfélfogadás: hétfőn, szerdán és pénteken délelőtt, előre egyeztetett időpontban


Tiszteletbeli Konzul Balin

I Gusti Ngurah Rai Suryawijaya: tiszteletbeli konzul (angol és indonéz nyelven beszél)
huconsulbali@gmail.com
Jl. Raya Dalung No. 88, Dalung, Kuta Utara, Badung, Bali
telefonszám: +62 361 425924
ügyeleti telefonszám (vészhelyzet esetén): +62 855 3900 829
ügyfélfogadás: előre egyeztetett időpontban


Jelenlegi beutazási szabályok itt olvashatóak: