Blog
BALI  MISZTIKUMA  MAGYARUL

Balin a hamvasztási szertartás -balinézül ngaben, jelentése: hamvak-, az egyik leglátványosabb ceremónia a világon.
A hindu kultúra szerint a hamvasztás egy nagyon fontos része az élet körforgásának, az újjászületésnek. A hamvasztás alatt a lélek felszabadul átmeneti héjából, a testből, hogy elérjen a túlvilágra. Ennek érdekében a megfelelő...

Bali hagyományos táncai közé tartozik a Kecak tűztánc, más néven a "majmok kántálós tánca", melyet 1930. körül alkottak meg, s mely tánc, előadás mára már nemzetközileg is ismert, mint Bali egyik legjellemzőbb tánca (a Barong és a Legong tánc mellett).

A fogreszelés szertartása (balinézül mesangih, metatah vagy mepandes) egy igen egyedi, különleges balinéz szertartás, ami csak a balinéz kultúrában, hagyományban él, a mai napig. Ez az egyik legfontosabb rituálé Balin, amin minden egyes balinéz embernek át kell esnie, amikor elérik a megfelelő életkort, ami általában a purbertáskor.

Balin különleges és sajátos módon ünneplik meg a balinéz új évet, ami mindig más és más időpontra is esik évről évre, a balinéz Saka naptár szerint. 2019-ben a balinéz új évet március 7-én ünneplik.