A balinéz születésnapi torta

2020.02.03

A balinéz születésnapi "torta" neve Nasi Tumpeng, azaz 'kúp rízs'. Valóban egy tál főtt rízst tesznek a fonott tál közepére kúp alakban, köré pedig mindenféle finomságot, mint sült tempét (préselt szójabab sütve), tofut, főtt tojást, különböző zöldségeket, sülteket, csípős balinéz csilis szószt.

A Nasi Tumpeng rízst mindig sárgára színezik be kurkumával, mely szín a gazdagságot és erényt jelképezi. Másrészről pedig a Nasi Tumpeng egy felajánlás is Istennek és a hála fizikai ábrázolása, szintén Isten felé.

A Nasi Tumpeng-et Indonézia más szigetein is (Jáván, Madurán) előszeretettel készítik különböző szertartásokra, nem csak születésnapokra. Kúp alakja sem véletlen, az Indonéz szigetvilág őslakosainak hagyományait képviseli, akik nagy hangsúlyt fektetnek a magas hegyekre, vulkánokra, ahová őseiket temetik. Másrészt pedig a magas hegyek, vulkánok az Istenek székhelyei is egyben, ahogy Balin az Agung vulkán, az általános hindu kultúrában pedig a szent Mahameru hegy, mely Indiában található. Tehát maga a Nasi Tumpeng kúp formája a hinduk legszentebb hegyét, a Mahameru hegyet is szimbolizálja, mely az Istenek otthona.

Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!