Baliról

2019.01.18

Bali egy igazi kis gyöngyszeme a 17.000 szigetből álló Indonéziának. Az egyetlen sziget, amely sikeresen ellenállt az egyébként egész országot meghódító iszlám vallásnak, s megőrizte teljesen sajátos, egyedi Balinéz Hindu kultúráját, misztikumát.

Bali területe összesen 5,577 km2, az egyenlítőtől délre, s Jáva szigetétől 3,2km-re fekszik keletre. Hat tagból álló vulkánlánca kelet-nyugati irányban terül el, melynek legmagasabb tagja a 3142 m magas Gunung Agung aktív vulkán - a szent hegy.

Fővárosa Denpasar, közel a déli partokhoz. Jelentősebb városai közé tartozik Kuta, a szörfösök paradicsoma, amely szinte már egybeépült Denpasarral, valamint Ubud, amely a sziget szívében található, s Bali kulturális központjaként ismert.

Bali tobzódik a természeti kincsekben. Trópusi esőerdők, festői rizsföldek, mély krátertavak, vízesések és korallzátonyok övezik. Tengerpartjai igazi szörf és búvárparadicsomok, de kiválóan alkalmasak fürdőzésre is. A déli részen fekvő strandok homokja általában fehér, míg az északiak és a nyugaton fekvők fekete vulkáni homokkal borítottak.

A Balinéz emberek nagyon kedvesek, vidámak, vendégszeretőek, s a mindennapos vallási rituáléikkal, ünnepségeikkel varázsolják Balit még színesebbé, elragadóbbá. A helyi lakosok hihetetlenül tehetségesek és kifinomultak a művészetek bármely ágában, legyen szó akár kézművességről, festészetről, fa-kőfaragásról, táncról.

Balin az életet meghatározó vallás a Balinéz hinduizmus, hitük alapja pedig a reinkarnáció, azaz az újjászületés. Ez a teljesen egyedi vallás az ősi indiai hindu vallásból gyökerezik, s a buddhizmussal, valamint az ősi Balinéz animista vallással kereszteződve nyerte el teljes egészét. Babonás hiedelmek, mágiák ötvözete. Ez a hatás erősödött meg abban a hitben, hogy az istenek és az istennők jelen vannak mindig, mindenhol. A természet minden elemében ott élnek, amelyek az istenek hatalmát tükrözik. Legyen az egy szikla, egy fa, egy tőr, vagy egy szőtt ruha, amely szintén egy lehetséges otthona a szellemeknek, s melyek energiái lehetnek jók vagy rosszak is. Vallásuk mélyen beleivódik mindennapjaikba, művészetükbe, rituáléikba. A szigeten mindenütt találhatók szent helyek. A Balinézek komolyan vett hittétele, napi háromszori imádkozása a házi templomok oltárainál. Áldozataik elhelyezése az utcai ereklyetartókban, a helyi életkép jellegzetes részét képezik. Ezek önmagukban is turistalátványosságok. Lépten nyomon láthatók a szentelt vízzel meghintett és füstölővel, friss virágokkal megtűzdelt áldozati tálkák. Hozzávetőlegesen 20.000 templommal, szentéllyel büszkélkedhet a sziget, ezért is hívják más néven így "Az Istenek szigete".

Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!