Bepillantás egy balinéz királyi esküvőbe

2021.08.10

Balin a kasztrendszerben 4 fokozat van, melynek 3. fokán a királyok, királyi családok állnak.

Bár 1945-ben, a függetlenség kivívása és a köztársaság kikiáltása után Balin is megszűnt a királyság és a királyok uralma, de ettől függetlenül az egyes régiók/megyék királyi családai és leszármazottaik mai napig nagy tiszteletnek örvendenek.

A hagyományok szerint az egyes kasztokba tartozók csak saját kasztjukból választhatnak párt és házasodhatnak. Így van ez a királyi kaszthoz tartozóknál is.

Azonban az ubudi királyi családban megtörték ezt a hagyományt és nem saját kasztjukból választottak feleséget, hanem szívüket követték. Legelször, 1978-ban, az akkor még csak hercegi titulusban lévő Tjokorda Raka Kerthyasa (Tjok Raka) találta meg élete szerelmét egy Balin nyaraló ausztrál hölgy személyében, akit feleségül is vett. Három gyermekük született, két fiú és egy lány, akik közül a fiatalabbik fiú, Tjok Gus szintén szakítva a hagyományokkal, egy híres, jávai születésű, muszlim színésznőt vett feleségül, ám a balinéz házassági rituálékat tiszteletben tartván, igazi balinéz esküvőjük volt, az ubudi királyi palotában.

A balinéz esküvők mindig nagyszabású ünnepségek, rengeteg vendéggel. Még az alsóbb kasztba tartozók is általában 150-300 fős esküvőt szoktak tartani. A királyi esküvők természetesen még nagyobbak, még pazarabbak, sokkal több vendéggel. Erre a királyi esküvőre 2000 vendéget vártak.

A királyi családba tartozók általában nagyon jelentős tagjai a balinéz társadalomnak, tudásukkal és sokszor anyagiakkal járulnak hozzá a balinéz közösségi élethez. Az ubudi király (Tjok Raka) például társalapítója egy nonprofit alapítványnak, amely az oktatás fejlesztésére helyezi a hangsúlyt a balinéz közösségekben. Ezen felül a Bali Heritage Trust elnöke és a közösség vezetője. Művészeti oldalon a király író, festő és kurátor is. Ausztrál feleségével éttermi és szállodai üzletetláncot is működtet Balin. Idősebb fiúk (Tjok Gede) pedig a homeopátia és a holisztikus orvoslás szakértője. Amellett, hogy homeopátiás szakember, természetgyógyászati kutató is, és a Nature Life program műsorvezetője volt. Ausztráliában szerzett egészségtudományi diplomát, valamint homeopátiából is diplomázott.


Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!