Karácsony Balin

2019.12.19

Közeleg a karácsony, s míg a nyugati világ már egy ideje teljes karácsonyi lázban ég, s annak pompájában tündököl, Balin is előtérbe került a keresztények legfőbb ünnepe. Mind ez annak ellenére, hogy Bali lakosságának 90%-a hindu vallású és a hinduk, magát a karácsonyt nem ünneplik. Azonban élnek -bár kis számban- balinéz keresztények is a szigeten, s megtalálhatóak a keresztény templomok is, ahol ugyan úgy ünneplik Jézus születését, mint mi a nyugati kultúrkörben.

A díszesen csillogó karácsonyfák, rénszarvasok, télapó és egyéb ünnepi díszek mégis nagy számban lepték el Balit (és lepik el évről évre). Főleg az éttermek, szállodák kedveskednek így a nyugati vendégeknek, akik az ünnepeket a trópusokon töltik. Ez egy szép, szívből jövő gesztus a balinéz hindu emberektől, hogy ilyen mértékben tiszteletben tartják a keresztény világ legfőbb ünnepét.

A balinézeket ismervén, nagyon is közel áll hozzájuk a karácsonyt körüllengő érzés, az ünnep fénye, mely nem szól másról, mint a szeretetről. Kultúrájukban rengeteg sajátos ünnep sorakozik fel az év 365 napján, amik a szív energiáján túl, a háláról az élet öröméről és annak ünnepléséről is szólnak, míg vannak olyan ünnepeik is, melyek az elcsendesedésről, befelé fordulásról, önszámadásról. Ők is mindig családdal, rokonsággal, barátokkal együtt ünnepelnek, hiszen erről szól maga az ünnep, "együtt, szeretetben".

Azonban míg mi évente egyszer, karácsonykor próbáljuk a melegséget előhívni szívünkben és az együttlét varázsát megteremteni (az őrületes ajándékvadászat kálváriája után), addig a balinézek egész évben ebben az életérzésben, ebben a családi idillben és ebben a szeretetben töltik a mindennapjaikat, ünnepektől függetlenül, túlzásba vitt ajándékozási láztól mentesen. Ezért merem azt állítani, hogy hindu vallásuk ellenére, mélységesen átérzik és értik a keresztény karácsony szentségét és amikor ők boldog karácsonyt mondanak, akkor valójában azt kívánják, hogy merülj el a szeretet mindent átfogó energiájában és áramoltasd azt. S ez legyen a legigazabb ajándékod!

Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!