Melukat, a balinéz spirituális tisztítószertartás

2019.01.29

A Melukat egy ősi, igen fontos hagyomány a hindu emberek számára, egészen napjainkig, melyet időről-időre megismételnek, rituális keretek között.

A rituálé lényege, spirituálisan megtisztítani az elmét, szellemet és a testet.

Maga a szó Melukat, a Sulukat szóból származik. A "Su" azt jelenti, jó, a "Lukat" pedig megtisztulás. Így a melukat komplex jelentése: öntisztítás egy boldogabb, teljesebb életért.

Nevezhetjük a szertartást a lélek egyfajta karbantartásának is, ami alatt a gondolatokat és a szellemet folyamatos megtisztítás alá vetik és felszabadítják a legősibb emberi bűnök terhétől, mint: gőg, egoizmus, gyűlölet, bosszú, félelem.

Ha ezek a gondolati és viselkedésformák uralják az emberi elmét és tetteket, akkor a lélek maga szennyezett és nem engedi a tiszta, boldog élet megélését. Minden embernek vannak bűnei, rossz tulajdonságai, rossz tettei, amik súlyától meg kell tisztítani a lelket. A Melukat-ot sokszor alkalmazzák különböző balszerencsék, betegségek, ránk rakódott negatív energiák "elmosására" is, vagy akár olyan bűnök alól való feloldozásra, amiket előző vagy jelenlegi életünkben követtünk el.

S mivel emberek vagyunk, gyarlók és esendők, utunk során -a fogantatástól halálunkig-, sokszor "megbotlunk", ezért a Melukat egy egész életen át tartó, folyamatos tisztítást jelent, időközönként, helyzetünktől, igényeinktől és céljainktól függően.

A szertartásra először ki kell választani egy arra alkalmas napot, a balinéz naptár szerint, amiben minden egyes emberi aktivitásnak megvan a megfelelő napja. (pl. a hajvágástól , vagy akár egy új ház építésétől kezdve, egészen a házasságig). De a legalkalmasabb időpont a spirituális lélektisztításra, mindig a telihold napja.

A rituálé megtartására kiválasztott helyszínek általában mindig a természetes vízforrások, vízesések, vagy maga a tenger, amik mellett mindig ott áll egy balinéz templom is. Bali bővelkedik a Melukat-ra alkalmas helyekben, szent forrásokban.

Csak érdekességként, a világ csakra térképén Bali egy kiemelkedő és igen fontos helyet foglal el, Balit a világ spirituális tisztítóközpontjaként tartják számon.

A rituálé alatt a résztvevők alámerülnek a szent folyóban, forrásban és egy balinéz hindu pap közbenjárásával, különböző mantrák, imák segítségével megszabadulnak a rájuk rakódott "szennytől".

A szertartásra rengeteg virágfelajánlást is visznek, melyeket a tisztítás előtt az Istenek oltárára helyeznek, áldozati felajánlás gyanánt.

Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!