Tanah Lot szikla templom, a kis úszó sziget az óceánon

2019.09.02

Tanah Lot jelentése: "kis úszó sziget a vizen", s egyike Bali 7 fő tengeri templomának.

A Tanah Lot története:

Dang Hyang Nirartha kelet-jávai pap látogatott el Balira a 16. században, s zarándokutat tett Dél-Balin, a nyugati partoktól egészen a keleti partokig. A zarándoklat végén felfedezett egy tengerpartot Tabanan tartományban, s látta, hogy egy kis sziget formájú szikla áll az Indiai-óceánban, közel a parthoz, melyet apálykor gyalogosan meg lehet közelíteni. A sziklán meditált és megérezte a hely tisztaságát, pozitív rezgését. Ezek után ajánlotta a balinézeknek, hogy emeljenek egy szent templomot a szikla tetejére. Ez a szent templom lett a Tanah Lot templom, amely egy káprázatos és egyedi temploma Balinak, melyet az óceán isteni ereje manifesztációjának, Dewa Baruna-nak tiszteletére emeltek.

A templom őrzői:

A parti sziklák barlangjaiban fekete-fehér színű tengeri kígyók élnek, amiket a templom őrzőinek, s szent kígyóknak tekintenek, a gonosz szellemeket tartják távol a szent helytől.

Bár ezek a tengeri kígyók igen veszélyesek, kígyómarástól mégsem kell tartani, lévén nagyon passzívak és szelídek.

A templom alatt egy forrás ontja magából a szent vizet, mely jó megélhetést biztosít bárkinek, aki iszik belőle.

Az apály-dagály és az erős hullámok évszázadokon keresztül pusztították a sziklát, s teljesen tönkretették. Tanah Lot folyamatosan ki van téve a természet pusztításának.

1980-ra az erózió szinte teljesen tönkretette a sziklát. A sziklafal kezdett összeomlani, a templom kezdett veszélyessé válni. Tanah Lot megőrzésére a hatóságok komoly erőfeszítéseket tettek, a sziget más kultúrális, történelmi értékeinek védelmével együtt, melyre támogatást is kaptak a japán kormánytól. Így Tanah Lot mára már teljesen fel lett újítva, s valójában a szikla több, mint egyharmada egy ügyesen álcázott, mesterségesen létrehozott szikla.

Tanah Lot mellett északra található Batu Bolong, mely szintén egy sziklára épült templom, amit egy "üreges" sziklafelüljáró köt össze a parttal.

Tanah Lot és Batu Bolong között gyönyörű, gondozott trópusi kert terül el, ahol sétát lehet tenni, vagy éppen piknikezni, s remek kilátó pontokat is biztosít mindkét templomra.

A naplemente pedig egyszerűen páratlan és misztikus ezen a helyen, ahogy a Tanah Lot sziklatemplom körvonalai belenyúlnak a lenyugvó Nap által megfestett narancsszínű égbe.

Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!