A balinéz népviselet szimbolikája

2019.12.12

Bali a hagyományok, tradíciók, ősi rítusok őrzője, ahol minden apró kis részlet nagy jelentőséggel bír, s ahol egy komplett szimbólumrendszer szövi át az egész szigetet, mint Bali hitvilágának színes lenyomata.

Balin semmi sincsen véletlenül. Minden, amit látunk a szigeten, okkal van ott, ahol és okkal néz ki úgy, ahogy. A színeknek, égtájaknak, a virágok elrendezésének a felajánlásokban, mindennek jelentése és jelentősége van. Ez alól nem kivétel a balinéz népviselet sem, amiben a templomokba lépnek be.

A balinéz hinduk azt mondják, hogy a látható és láthatatlan világok -melyet 3 részre különítenek el: alvilág, fizikai világ, szakrális világ-, visszatükröződnek az emberi testen is. Deréktól lefelé, a lábak és legfőképpen a talpak az alvilágot (bhur) szimbolizálják, míg törzsünk a fizikai világunkat (bhuwah) melyben élünk, s végül melltől felfelé található a szakrális világ (swah), ahol a fej az isteni, a mi templomunk, a legszentebb testrészünk. Éppen ezért, Balin nagy illetlenségnek számít megérinteni, fogdosni egymás fejét, illetve a fej, arc irányába mutatni a talpat.

A balinéz népviselet is erre a 3 világra épül. Azaz, a lábakat minden esetben el kell takarni, ha szent területre lépnek, vagy szent emberrel találkoznak, illetve valamilyen balinéz rituálén vesznek részt. Erre használják a sarong-ot, ami egy hosszú, színes, mintás, lepedő szerű anyag, melyet derék köré kötnek és egészen bokáig lóg le (férfiak is). Felső résznek a nők sokszor egy átlátszó, csipkéből, selyemből vagy vászonból szőtt blúzt öltenek (kebaya), a férfiak inget húznak, fejükre fejdíszt tesznek (udeng). Az isteni világ és az alvilág egymástól való elválasztásáért pedig mindig egy derékra kötött sál felel. Nem hiába viszik az isteneknek szánt felajánlásokat, szentelt vizet is rendszerint a fejükön és semmiképpen sem kézben lógatva, ami már a "tisztátalan" lábak, azaz az alvilág területére esne.

Ez alól a népviselet alól a gyerekek sem kivételek. Már a legpöttömebbeket is szépen beöltöztetik, s így mennek együtt, az egész család a különböző vallási ünnepségekre a templomokba, szépen kiöltözve.


Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!