Pánik helyett emberség - Bali a járvány idején

2020.05.08

Van egy téma, ami kikívánkozik belőlem.

A napokban szárnyra kapott egy cikk a facebook-on, amit egy rövid ideje Bali szigetén élő magyar srác írt, gondolván hírt ad arról, hogy milyen az élet a járvány alatt Balin, az ő szemszögéből. Illetve a nem élet, amire már a cikk címében is frekventál, miszerint Bali szívverése leállt és világvége van.

Amiért tollat ragadok az nem más, mint a cikk hihetetlen cinikussága és pánikkeltő hangvétele, amire per pillanat a legkevésbé sincs szüksége senkinek. Azon felül, hogy a cikkben leírtak semmilyen tényszerű adattal nincsenek alátámasztva, hemzseg a csúsztatásoktól és erősen szenzációhajszász pár like reményében, még súlyosan degradálja a balinéz embereket is.

És ez az, amitől egy Balit imádónak és balinéz embereket ismerőnek égnek áll minden haja szála, beleértve az enyémet is.

Tizedik évemet töltöm Balin, a férjem balinéz, rengeteg balinéz, indonéz barátunk van, óriási balinéz családunk a férjem révén, itt élek a helyiek között, ők vesznek körül nap, mint nap, látom a reakciójukat, ismerem minden rezdülésüket, megtanultam érteni és érezni őket a hosszú évek alatt. Sok mindent lehetne rájuk mondani, csak azt nem, hogy kifordultak volna emberi mivoltukból a jelenlegi nehézségek miatt.

No de, beszéljünk először kicsit a járványról és a statisztikáról Balin. Ami felettébb érdekes és fontos megemlíteni -több itt élő magyar/külföldi és balinéz baráttal beszélgetve-, meglepő módon nem ismer senki, se a szűk, se a tág környezetében olyan embert, aki koronavírusos beteg lenne. Bali lakosságának (4.2 millió fő a népesség) a zöme mind a turizmusban dolgozik, sofőrök, idegenvezetők, pincérek, szállodai alkalmazottak, stb, akik napi szinten találkoznak a világ minden tájáról ide özönlő, több millió turistával (2019-ben több, mint 6 millió külföldi turista landolt Balin), amiből csupán a kínai volt több, mint 1 millió, s akik február 5-ig érkeztek Balira. Utána nem engedett az indonéz állam több, Kínából érkező gépet leszállni. Ennek ellenére, a covid 19 által fertőzöttek száma Balin jelenleg (2020. Május 8.) 287 fő, gyógyult 183 fő, kezelés alatt 100 fő, elhunyt 4 fő (az elhunytak közül 2 fő külföldi volt, akikből az egyik férfi ittasan elaludt a motorján, majd megállt a szíve és természetesen pozitívra tesztelték... míg a másik 3 főnek egyéb más súlyos betegségei is voltak)

Ez oly annyira érdekes, hogy megjelent egy cikk is erről, valamint gyakran beszédtéma a helyi fórumokon az itt élő nyugatiak és balinézek között is. A cikk címe: "Bali titokzatos immunitása a Covid-19 ellen"

https://asiatimes.com/2020/04/balis-mysterious-immunity-to-covid-19/

Másik tény, hogy Balin rengetegen voltak betegek 2019. december végén, 2020. január elején, de még februárban is számoltak be a fórumokon nagyon durva influenzaszerű tünetekről. Magas láz, fulladásszerű köhögés, légúti panaszok. Hol volt akkor még a korona híre? Sehol. Bármi is okozhatta a megbetegedéseket. Az is igaz, hogy az esős évszakban (december elejétől március végéig) rendszerint felüti fejét a dengue-láz is, amit egy "speciális" szúnyog, az Ázsiai tigrisszúnyog terjeszt, s elég sokan megfertőződnek vele minden évben. A kezdeti tünetek pedig hasonlóak, fáradtság, fejfájás, magas láz, izületi fájdalmak. Az esős évszak hónapjaiban sajnos rendszerint tele vannak a kórházak dengue-lázasokkal, ez idén sem volt másként. Balin 2020. január elejétől április 4-ig bezárólag több, mint 2100 ember fertőződött meg dengue-val.

Viszont a szigeten sehol nincsen kiugró halálozás sem. Balin hamvasztják a halottakat hindu hagyományok szerint. Négy krematórium is található a fővárosban Denpasarban, azonban: "a szokásosnál nem tűnnek aktívabbnak, még úgy sem, ha a balinéziek időnként átteszik a holttestek hamvasztását más dátumokra, hogy kedvező napot várjanak a hagyományos temetési rítusok elvégzésére."-írják a cikkben. (2020.Április 16)

Hát nem érdekes? Hm...

Ha bárkit mélyebben érdekelnek a számok, statisztika, ők nyomon követheik ezeken a hivatalos oldalakon:

https://pendataan.baliprov.go.id/

https://infeksiemerging.kemkes.go.id/

valamint folyamatosan, naprakész, hivatalos információkat kaphat a helyzetről Balin a járvány alatt, ebben a csoportban:

https://www.facebook.com/groups/561026154525551/

Az repülési korlátozásokat Indonéziára nézve pedig itt lehet naprakészen követni:

https://restrictions.info/news/countries/id/

A következő és számomra fontosabb téma, amire én sokkal inkább kitérnék és az említett pánikkeltő cikk kapcsán reagálnék, az a balinéz emberek hozzáállása, mindennapjai a járvány idején, ahogy én látom.

Kezdeném azzal, hogy Balin az élet NEM állt le, se a szívverése (az meg pláne nem), az Istenek sem fordultak el a szigettől és még csak világvége hangulat sincsen, bármennyire is szerette volna a cikk írója ezt sugallni. A turizmus, ami leállt, március végétől, akárcsak a világon bárhol máshol is, ahol alapjáraton (is) dübörög a turizmus. Tehát ez önmagában nem egy rendkívüli és egyedülálló hír Balira nézve.

Tény, hogy Bali több, mint 4 milliós lakosságának jelentős százaléka a turizmusban és vendéglátásban dolgozik, ami most ugye szünetel, ez által rengeteg szálloda, étterem, bazár, bolt bezárt és sajnálatos módon sok ember munkanélkülivé vált. Viszont olyanra is van példa sok helyen, hogy a dolgozókat ettől függetlenül nem bocsájtották el, hanem fél havi fizetést adnak nekik, hogy megtartsák őket a nyitásra. Amit egyelőre senki nem tud, hogy mikor lesz, de reméljük, hogy nem olyan sokára. DE! Csak a turistafrekventált helyekről beszélünk és az üdülő övezetekről, ahol most nagyobb a csend! Kiérve a külvárosokba, falvakba, vagy akár a fővárosba Denpasarba, az élet pezseg és halvány jele sincs annak, hogy megállt volna!

Most van a rízsbetakarítás. Hatalmas munka folyik a földeken. Rengeteg építkezés megy, új projektek. A kis helyi piacok, helyi boltok, kifőzdék, motorjavítók mind-mind nyitva. A helyiek jönnek-mennek, intézik napi teendőiket, a faluközösségekben a fiatalok közösen sportolnak. Hiszen az életnek folynia kell tovább, csak éppen most turisták nélkül. Vannak korlátozások, előírások, kötelező maszk viselés, egyes faluközösségek "bejáratánál" helyi polgárőrök, akik megállítanak minden faluba igyekvőt vagy falun keresztül áthajtót, hogy lespricceljék fertőtlenítővel a motort/autót és kézfertőtlenítőt nyomnak a tenyerükbe. A balinézek pedig mindehhez nagyon fegyelmezetten állnak hozzá.

Ahogy egy korábbi facebook bejegyzésben is írtam már, ebben a nehéz időszakban példaértékű a szigeten éppen zajló mérhetetlen összetartás és önzetlen segítségnyújtás, mind az itt élő nyugati emberek, mind a balinézek részéről is, a pénz nélkül maradt helyi emberek felé. Rengeteg civil, önkéntes szervezet alakult, szinte rögtön az ország lezárása után, akik balinézekből és itt élő nyugatiakból állnak, s akik pénzt gyűjtve alapélelmiszereket, tisztálkodási és tisztító szereket vásárolnak nagy tételben és a falvakat járva osztják szét a balinéz családoknak, némi készpénzzel együtt. Rengeteg étterem, kifőzde ajánlja fel naponta az ingyenes étkezési lehetőséget a helyieknek, akár házhoz szállítva az ételt, vagy az étterem előtt dobozokba csomagolva osztják. Sokan azt ajánlják fel ingyen a közösségnek, amiben bővelkednek. Pl tojás, gyümölcs vagy lehet menni zöldséget szedni az illető kertjébe, saját fogyasztásra.
Rengetegen kezdtek maszk gyártásba is, amiket szintén ingyen osztanak a faluközösségekben a családoknak. Sok helyen a rendőrség is aktív segítő akár az ételosztásban, vagy az alapélelmiszerek szétosztásában.
Nincs tülekedés, nincs lökdösődés, hanem hálával fogadják a helyiek az adományokat.

Az indonéz állam áprilisban kedvezményt adott az elektromos áram költségére, elengedték a hiteltörlesztéseket, minden regisztrált turisztikai alkalmazottnak 600ezer Rp havi segélyt adnak, sok helyen felfüggesztették a havi bérleti díjak fizetését. Pont ma láttam az Ubud Community helyi csoportban egy balinéz férfitől egy felajánlást, miszerint 2020. Augusztusáig ingyen és bérmentve adja ki a teljesen új építésű 6 db szoba/konyhás kis házát azoknak, akik elvesztették a munkájukat, plusz napi 3x ingyenes étkezést is biztosít nekik! (linkre kattintva a bejegyzés)

https://m.facebook.com/groups/149393691784641?view=permalink&id=3096059747118006

Micsoda emberség! Le a kalappal!

Bármerre nézek, csak segítő kezeket látok, összetartást, még csak nyomokban sem üti fel a fejét sehol az arrogancia, agresszió, az, hogy "fellökik az adakozókat és kitépik az adományos zacskót a kocsiból" (idézve az említett pánikkeltő cikkből). Egy balinéz ember soha nem erről a fajta viselkedésről volt híres, sőt, pont az ellenkezőjéről! Ilyen összetartó, egymást és másokat segítő nép, mint az indonéz, kevés van a világban.

Egy magyar barátnőm, Orsi, aki Flores szigetén él itt Indonéziában, arról számolt be, hogy náluk például bartel alapon megy sok minden. Kis kifőzdéjükben együtt főznek és étkeznek a helyiekkel (napi szinten 8-10 fő), mindenki azzal járul hozzá az ételhez, amije éppen van, vagy megtermelt. Vagy egy sütiért cserébe egy adag mosás. A zöldséges a megmaradt gyümölcsöket, amiket másnap már nem tud eladni, oda adja nekik, amiből lekvárt főz Orsi, cserébe a férje frissen fogott halat, vagy tenger gyümölcseit visz a zöldségesnek.

Így megy ez, akár a régi szép időkben.

Az indonézek mindig is a nyugodtságukról, életörömükről voltak híresek, ez most sincs másként. Ez a nép számtalan katasztrófán, megpróbáltatáson esett már túl, kezdve a holland, japán, kínai gyarmatosítók önkényeskedésein, amikor is rabszolgasorba taszították őket 350 éven keresztül. Vagy hányszor, de hányszor kitört már Balin az Agung vulkán, hatalmas pusztítást hagyva maga után (1963-ban az utolsó drasztikus kitörés), amikor több százan meghaltak, a rizsföldek kiégtek, a megtermelt élelem mind felégett. Vagy a pár évvel ezelőtti akciója a vulkánnak, amikor majd 1 éven keresztül pöfékelt és "morgott", rengeteg turistát elriasztva ezzel.

De itt volt a 2002-es és a 2005-ös terrortámadás is, amikor bombát robbantottak több helyen is a sziget déli, turistafrekventált területein, ahol szintén százak haltak és sebesültek meg.

Ezek mind-mind visszavetették a turizmust a szigeten hosszú időre.

A balinézek viszont akkor is megőrizték belső békéjüket, hitüket és nem vadították meg őket az események és az abból kialakult helyzet. Mindig megmaradtak embernek! A mostani járvány hullám sem tudja kikezdeni őket. Mert ők egyszerűen ilyenek, ilyen a mentalitásuk, ilyen az életbe vetett filozófiájuk. Bali szívverése maga a több száz éves, ősi kultúrájuk, hagyományaik és az emberek toleranciája, örök mosolya, embersége! S amíg ez él, addig Bali szívverése sem fog leállni! Aki ezt nem érzi, nem látja -pláne úgy, hogy itt él-, az semmit nem ért Bali lelkéből.

Úgy gondolom, ha az ember már nem a saját hazájában él, hanem bárhol máshol a világban, ahol ő csak vendég, az a minimum, hogy tisztelettel beszél azokról az emberekről és emberekhez, akiknek a földjén megvetette a lábát és akik hazájában ő is élhet, akár dolgozhat, tanulhat.

Járvány ide vagy oda, Bali jelen pillanatban semmivel sem veszélyesebb, mint bárhol máshol a világon, akár Magyarországon. Ami a nagy különbség, az az, hogy az emberek nem feszülnek rá a vírus témára, nem hisztériáznak, nincs feszültségkeltés, pánik, nincsenek egymással arrogánsan beszélő, se agresszíven megnyilvánuló emberek. Ellenben van szolidaritás, önzetlenség, türelem.

Balin az élet nem állt le, most ugyan az történik itt is, mint mindenhol máshol a világban. Tisztulás és átalakulás. Most olyan Bali, mint 50-60 évvel ezelőtt lehetett. Csendesen, békésen folyik a napi munka, a mezőgazdaság, a kézművesség, halászat, ceremóniák és imák a templomokban és a házi templomokban.

Bali él és lüktet, csak úgy, ahogy mindig is.

Bali és a balinéz emberek tiszteletére és szeretetére

Írta: Farkas Erika - Minden jog fenntartva!

A cikk szellemi tulajdon, ezért nem másolható, csak közvetlenül ezen oldalról osztható!